Skolplikt. Lärarplikt?

I Sverige är det en plikt för barn att gå till skolan. En plikt för föräldrar att se till att deras barn går till skolan. Det är ingen rättighet Man kan inte välja bort skola för sina barn. Som vårdnadshavare kan man straffas om inte barnen kommer till skolan. Men vi har inte lärarplikt. (Tack Bosse Löthén.)

I dag har jag debatterat med lärare och andra om rektorn på Ölyckeskolan i Löberöd i Skåne.

”Med militär disciplin har förre officeren lyft skolresultaten”

skriver Dagens Nyheter i sin rubrik. Det går många igång på och läser om elevernas uppställning på skolgården och att rektorn ibland kommer direkt från hemvärnsövning i sin uniform. Och talar fortfarande om kepsar! ”—Ja, jag påstår och har gjort det länge att det är bristen på disciplin i den svenska skolan som sänkte våra elever och gjorde de till arbetshandikappade individer. Hur många gånger behöver vi slå i botten för att skolansvariga och kollegiet skall börja förstå? Vi blev den dåliga skola när vi blev kompisar med elever och skapade lagar som pratar om elevinflytande på mitt arbete. Det fattar elever inget om och det inte där de skall lägga sin energi”— debatterar en lärare på Facebook.

Men sanningen till skolans framgångar i skolresultaten ligger inte i tidningens rubrik eller militärpedagogikens supportrar. Det är i stället skolans tydlighet och ordning och reda som har lett till framgångarna. -Eleverna ska veta vem jag är och vad jag tycker är viktigt.
Truls Katsler vill inpränta i eleverna att han och de övriga i personalen finns där för deras skull.
– Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat. Vi är inte ute efter kadaverdisciplin. Om det blir lugnare trivs eleverna bättre – och då presterar de bättre också.

Skolan har anställt fler specialpedagoger som går in tidigt i skolåren och har mycket kompetenta lärare. En lärare äter pedagogisk lunch med varje klass.
Truls Katsler ser de utökade specialpedagogtjänsterna – från 2,4 till 4,0 tjänster – som en viktig pusselbit bakom betygsökningen. Tidiga insatser ger mindre stök.

” Efter mitt samtal med rektorn på skolan:
– Det finns två flexibla arbetsgrupper. För elever som behöver extra anpassningar. Eller för elever som behöver en lugnare miljö. Eller för elever som behöver hjälp i ett visst ämne.
De har oxå haft 1 till 1 undervisning vid behov.
Elev som behöver keps får undantag.
Tydliga ramar och gränser med hjärtat på rätta stället.” säger Catarina Pippi Hellmark, som blev intresserad och ringde upp rektorn för att få en egen intervju, utan styrande rubriker.

Det här är ju vad alla vill ha, en skola som berättar för varje barn att vi bryr oss om henne eller honom, och att skolan kommer att se till att alla får den hjälp de behöver. Om det ändå skulle uppstå stök visar skolan från första stund att man inte kommer att låta det fortsätta, det vill säga, att skolan tar reda på orsaken och hjälper till så det blir bättre.

Straff och ignorans har aldrig hjälpt någon enda, varken barn eller vuxen. Det skapar en norm som man söker möjligheter att bryta mot. Om normen är ordning och reda, att man vet vad som förväntas och vad som gäller, accepterar man den normen, vare sig den kallas disciplin eller något annat. Det viktiga är att man kan vara säker på att någon bryr sig om.