Ändra på människor eller på skolan?

Visst ska vi göra allt för att tala om hur vi ska bemöta varandra. Ständigt diskutera hur vi ska lyssna bättre, inte straffa men hjälpa, försöka förstå i stället för att kränka, se till att alla får vara med. Värdegrunden.Etik och moral. Bry oss om varandra. Det är viktigt för att ett samhälle ska fungera. Men det är bland det svåraste som finns att ändra på människor.

Alla människor vill göra det som är gott. Bli uppskattade för att vi handlat av godhet. Möta tacksamhet för att vi visat vänlighet. Men så gör vi när vi mår bra, trivs med tillvaron, känner oss säkra, kanske har en ekonomisk trygghet som gör det möjligt att skänka bort en skärv. Det är när vi pressas som den andra sidan kommer fram, kalla den ondskan? Uteslutna ur gemenskap, hånade, förtryckta och ensamma. Det är då vi inte har så mycket godhet att dela med oss av. Ändå måste vi fungera med varandra, hur vi än mår.

I skolan och på andra arbetsplatser ska samspelet mellan människor fungera. Det är ett ständigt arbete att skapa en harmonisk arbetsmiljö. Men om vägen dit bara ska gå över etiska samtal och samtal om värdegrund, kommer vi aldrig dit. Det visar våra stigande ohälsotal i skolan och arbetslivet. Psykisk ohälsa, sjukskrivningar, utbrändhet, självskadebeteenden och självmord måste kunna stoppas. Och de uppstår ofta på våra arbetsplatser.

Så låt oss börja med att ändra på arbetsplatserna! De har skapats av oss själva, och därför kan vi också lättast ändra på dem. Undersöker vi skolans struktur och organisation är det inte svårt att upptäcka var problem uppstår, där människor lämnas ensamma med sina svårigheter, där ingen finns där det ska finnas människor som ska ta sitt ansvar.

”—Modern mobbningsforskning visar också att det finns strukturer som tillåter och uppmuntrar mobbning, till skillnad från äldre forskning där man snarare försökte få syn på egenskaper hos individer som gjorde dem till mobbare respektive offer.—”. Elza Dunkels i sin bok Nätmobbning, Näthat och Nätkärlek (Gothia 2016)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s