Vad ska lärare göra?

Hur ska en ensam lärare själv kunna göra allt detta? Det är skolans huvudman, kommunpolitikerna eller friskolan, som har ansvaret för arbetsmiljön. Var finns huvudmannen? Det är kommunpolitikerna som ska ordna resurser till: flexibla arbetsgrupper, mindre grupper, specialpedagog/speciallärare, tid för enskilda samtal med elever, socialpedagoger, rastvärdar, fritidspedagoger, organisera ett preventivt arbete som lägger grund för ett tryggt arbetsklimat, tillräckligt anpassad elevhälsa, tid för samarbete med vårdnadshavare, tid för lärare att samarbeta kring rutiner, fortbildning om sitt ledarskap, förhållningssätt, diskussioner kring yrkesetik och kollegialt lärande kring hur man utvecklar undervisningen och arbetsmiljön i klassrummet, avsatt tid för elever och lärare att tillsammans diskutera ordningsregler, förhållningssätt till varandra och den gemensamma arbetsmiljön? En lärare ska ju också  undervisa lite mellan varven.